boksy ze zdrowym jedzeniem

O restrykcjach w diecie

Twoje codzienne jedzenie, czyli dieta, powinno się składać z rozmaitych produktów, które zawierają wszystkie potrzebne składniki

Zdrowa dieta musi zawierać wiele rozmaitych produktów, które mają wszystkie potrzebne człowiekowi składniki. Nie może być ani zbyt nisko-, ani zbyt wysokokaloryczna. Niedożywienie, jak i otyłość mogą mieć negatywne skutki. Zapewnienie wszystkich niezbędnych składników jest szczególnie ważne dla dzieci i młodzieży, gdy organizm rośnie i rozwija się.

Częstym błędem jest powtarzalność produktów i potraw, stosowanie monotonnej i niewłaściwie zbilansowanej diety.

Każdy składnik jest potrzebny

Jeśli wykluczasz lub restrykcyjnie ograniczysz w jadłospisie całą grupę produktów, może to doprowadzić Cię do niedoborów pokarmowych.

Każdy składnik spełnia swoją funkcję w organizmie.

  • Węglowodany – są źródłem energii i odżywiają mózg. Praca mózgu zużywa około 140 g glukozy (węglowodanów) dziennie. Szczególnie ważne są węglowodany złożone zawarte w produktach pełnoziarnistych – są źródłem witamin i składników mineralnych.

  • Tłuszcze – dają energię i są niezbędne do wchłonięcia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mają dobroczynny wpływ na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy. Nie wystrzegaj się tłuszczów, ale zapewnij sobie ich dobre źródło.

  • Białko – pełni wiele różnorodnych funkcji. Między innymi buduje tkanki organizmu, bierze udział w reakcjach odpornościowych, jest składową enzymów i hormonów, transportuje potrzebne substancje do komórek organizmu.

Ważna jest proporcja między głównymi makroskładnikami, która może się zmieniać w zależności od wieku czy stanu fizjologicznego. Na ogół wynosi:

  • 45-65% energii z węglowodanów

  • 20-35% energii z tłuszczów

  • 10-20% białka.

Dlaczego niezbilansowane, restrykcyjne diety są złe

Niezbilansowane i restrykcyjne diety, jak np. dieta sokowa, kapuściana czy diety drastycznie ograniczające węglowodany mają negatywny wpływ na zdrowie.

Co za dużo i co za mało - to niezdrowo

składnik gdy jesz go za dużo gdy jesz go za mało
białko
  • Obciąża pracę nerek i wątroby, prowadzi do ich stanów zapalnych i niewydolności.

  • Przy długotrwałe diecie wysokobiałkowej:
    • uszkadza kłębuszki nerkowe, nasila białkomocz, zaburza gospodarkę wapniowo-fosforową i zwiększa ryzyko osteoporozy.

  • Niedobór może powodować:

    • zaburzenia wzrostu i rozwoju

    • zmniejszoną odporność

    • zmniejszenie odczuwania sytości
    • osłabienie siły mięśni w wyniku za małej liczby kalorii.

Szczególnie niebezpieczne jest dla kobiet w ciąży oraz dzieci i młodzieży.

węglowodany (w tym błonnik)
  • Za dużo błonnika powoduje:

    • zaparcia

    • zmniejszenie wchłaniania innych składników w jelicie – ryzyko ich niedoborów.

  • Za dużo węglowodanów prostych to:

    • ryzyko próchnicy

    • gwałtowny wzrost glikemii poposiłkowej, gdy poziom cukru we krwi szybko wzrasta i szybko maleje.
  • Za mało błonnika prowadzi do zaparć, a nawet do chorób jelit.
  • Skrajnie mała ilość węglowodanów powoduje, że:

    • mózg i inne komórki organizmu nie mają „paliwa” w postaci glukozy
    • powstaje kwasica metaboliczna, która powoduje: zmęczenie, rozdrażnienie, bóle głowy, nudności.

 

tłuszcze
  • Jedzenie więcej tłuszczów niż wynosi zapotrzebowanie energetyczne może powodować:

    • nadwagę i otyłość.

  • Duża ilość nasyconych i trans kwasów tłuszczowych zwiększa:

    • ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
  • Brakuje odpowiedniej ilości energii.

  • Może spowodować niedobory:

    • witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

    • nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6, których organizm samodzielnie nie wytwarza i muszą być dostarczane z pożywieniem.

  • U dzieci może prowadzić do zaburzenia wzrostu i obniżenia odporności.

Ważne jest, jakie tłuszcze jesz!

     

Jeśli jesteś zdrową osobą, dieta zgodna z zasadami racjonalnego żywienia spełnia zapotrzebowanie Twojego ciała. Nie potrzebujesz stosowania restrykcyjnych diet oczyszczających, wykluczających ani opartych na jedzeniu wąskiej grupy produktów.

Głodówki

Jedną z metod restrykcyjnego, nieracjonalnego odżywiania jest głodówka. Nie jest sposobem na skuteczną, czyli długotrwałą redukcję masy ciała. Może prowadzić do poważnych powikłań, zaburzeń funkcjonowania serca i układu pokarmowego. Długotrwałe głodzenie może doprowadzić do zaniku kosmków jelitowych, zaburzeń wchłaniania składników odżywczych, zmniejszenia wydzielania enzymów trawiennych, zaburzeń wodno-elektrolitowych, niedoborów składników pokarmowych i omdleń. U kobiet może dojść do zaburzeń miesiączkowania.

Głodówka nie jest sposobem na skuteczną, czyli długotrwałą redukcję masy ciała.

Głodówka może spowodować szybki ubytek masy ciała. Jednak wtedy ubywa nie tylko tłuszczu w organizmie, ale także wody i masy mięśniowej. Rezultaty są tylko pozornie zadowalające.

Niedożywienie jest groźne

Niedożywienie rozwija się, gdy organizm dostaje za mało energii, witamin i składników odżywczych. Wynika z kłopotów z wchłanianiem lub z niejedzeniem potrzebnych składników.

Do głównych przyczyn niedożywienia należą:

  • zmniejszone przyjmowanie składników odżywczych (np. w wyniku zaburzeń połykania, ograniczania jedzenia)

  • zwiększenie metabolizmu (np. po rozległych urazach)

  • zaburzenia trawienia i wchłaniania (np. przewlekła biegunka, choroby jelit) 

  • utrata substancji odżywczych (np. dializoterapia).

Niedożywienie można podzielić na:

  • ilościowe – gdy jesz za mało, a organizm dostaje zmniejszoną ilość składników odżywczych

  • jakościowe – gdy dostarczasz za mało ilości mikro- i makroskładników, czyli jesz niewłaściwe produkty, np. wysokokaloryczne posiłki o niskiej gęstości odżywczej (tzw. „puste kalorie”).

Również osoby z nadmierną masą ciała mogą być niedożywione!

Długotrwałe niedożywienie powoduje niedobory energetyczno-białkowe. Jest to szczególnie groźne dla dzieci, młodzieży i kobiet w ciąży. Skutkiem tego może być zahamowanie rozwoju fizycznego, intelektualnego, upośledzenie funkcji poznawczych i zaburzenia odporności.

Niedobór:

  • wapnia i witaminy D może prowadzić do nieprawidłowej mineralizacji kości, a to do krzywicy u dzieci i osteoporozy w późniejszym wieku

  • żelaza, folianów i witaminy B12 – powoduje niedokrwistość.

Konsekwencjami niedożywienia są m.in.:

  • zmniejszenie masy ciała

  • osłabienie siły mięśniowej

  • niedobory pokarmowe

  • upośledzenie odporności

  • zanik mięśni oddechowych, pogorszenie sprawności wentylacyjnej

  • zanik kosmków jelitowych i osłabienie perystaltyki jelit (co prowadzi do zaburzeń trawienia i wchłaniania)

  • zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej

  • niedokrwistość i zaburzenia krzepnięcia

  • bradykardia, zaburzenia pracy serca

  • osłabienie kości

  • utrudnione gojenie ran

  • utrudnione leczenie wielu chorób.

W skrajnych przypadkach niedożywienie prowadzi do śmierci.

Jeśli masz problemy ze zdrowym jedzeniem, korzystaj z pomocy specjalistów:

  • lekarzy

  • dietetyków

  • psychologów.

Oni zdiagnozują problem i zaproponują odpowiednią terapię.

 

Przeczytaj więcej o tym, jak zdrowo jeść w 13 numerze magazynu Ze Zdrowiem.

Wejdź na portal Diety NFZ

.