talerze ze zdrowym jedzeniem

Co to są choroby dietozależne

Coraz więcej osób zmaga się z chorobami dietozależnymi. Często wiążą się one z niewłaściwym odżywianiem i stylem życia

 

Choroby dietozależne to grupa schorzeń cywilizacyjnych. Często są skutkiem stylu życia. Należą do nich m.in:

  • nadciśnienie tętnicze

  • otyłość

  • cukrzyca typu 2

  • choroby układu krążenia

  • niektóre nowotwory.

Najczęściej rozwijają się u osób, które:

  • unikają aktywności fizycznej

  • żyją w ciągłym pośpiechu i stresie

  • nieprawidłowo się odżywiają.

Diety wspierające leczenie

Niektóre schorzenia wymagają specjalnej diety, a z innymi łatwiej jest żyć na co dzień z pomocą odpowiedniego jadłospisu. Dzięki diecie można zapobiegać powikłaniom oraz rozwojowi niejednej choroby. Niektóre plany żywieniowe znajdziesz na portalu diety.nfz.gov.pl. Należą do nich m.in. plany:

  • celiakia

  • cukrzyca

  • depresja

  • Hashimoto

  • kamica żółciowa

  • nadciśnienie

  • nadczynność tarczycy

  • osteoporoza

  • PCOS (zespół policystycznych jajników).

Twoje osobiste zdrowe odżywianie

Nie ma jednego, właściwego sposobu odżywiania, dobrego dla każdego. Dieta powinna być dobrana indywidualnie do Twoich potrzeb, stylu życia i stanu zdrowia. Ważne jest, by była zbilansowana, czyli dostarczała Ci niezbędnych składników odżywczych z różnych grup produktów.

By mieć pewność, że Twoje posiłki spełniają takie kryteria, warto przez jakiś czas je śledzić. Możesz kontrolować swój jadłospis, np. w dzienniczku żywieniowym, który znajdziesz na stronie diety.nfz.gov.pl, a po zalogowaniu możesz skorzystać z opcji „Pomiary postępów”. Przekonasz się, w jaki sposób konkretne potrawy wpływają na Twoje samopoczucie i ewentualne dolegliwości.

Więcej o zdrowym odżywianiu przeczytaj w magazynie  „Ze Zdrowiem” nr 13.

Alergia pokarmowa i nietolerancja

Alergia wynika z nadmiernej, niewłaściwej reakcji organizmu na czynniki, które z natury są niegroźne. Organizm fałszywie odczytuje je jako zagrożenie i zaczyna się bronić, produkując przeciwciała. Nieszkodliwe substancje traktowane są jak wrogowie – czyli alergeny. Organizm reaguje wtedy w nietypowy sposób.

W alergii pokarmowej mogą pojawić się:

  • objawy żołądkowo-jelitowe, np. biegunki

  • zmiany skórne, np. egzema, pokrzywka

  • zaburzenia oddechowe, np. kaszel, nieżyt nosa, astma

  • zaburzenia układu sercowo-naczyniowego.

Najcięższym przypadkiem alergii jest szok anafilaktyczny. Taka gwałtowna reakcja organizmu może skończyć się utratą przytomności, a nawet życia. Przy tak silnych alergiach lekarz przepisuje lek w ampułkostrzykawce. Chory nosi ją przy sobie. Trzeba ją użyć w przypadku wstrząsu albo wezwać pogotowie: telefon 999 lub 112.

Przeczytaj więcej o ciężkich reakcjach alergicznych i jak reagować w ich przypadku.

  • Objawy alergii pojawiają się po zjedzeniu tego samego pokarmu i nawet małe jego ilości powodują reakcje obronną organizmu. Zazwyczaj reakcja następuje szybko, zaraz po zjedzeniu.
  • Nietolerancja pokarmowa (np. laktozy w mleku) wynika z innych przyczyn niż alergia. Nie ma też gwałtownego przebiegu. Objawy mogą się pojawić po godzinach, a nawet dniach od zjedzenia pokarmu. Mogą to być:

    • bóle brzucha

    • wzdęcia

    • biegunka

    • czasami podobne do alergii zmiany na skórze.

Lekarz diagnozuje alergię i nietolerancję pokarmową, kieruje na badania i ustala terapię oraz daje zalecenia.