Namydlone dłonie mężczyny nad umywalką podczas mycia rąk.

Myj ręce! Unikniesz wielu chorób

Codziennie dotykamy rękoma wielu rzeczy, na których żyją drobnoustroje. W efekcie przenosimy je na siebie i  zarażamy się wieloma groźnymi chorobami. Zapobiega temu dbanie o higienę

Na naszych dłoniach może żyć nawet do 5 milionów chorobotwórczych drobnoustrojów na centymetrze kwadratowym skóry. To:

  • wirusy przeziębienia i grypy
  • wirusy opryszczki
  • wirusy żółtaczki pokarmowej
  • wirusy HAV
  • jaja glisty ludzkiej
  • jaja owsików
  • jaja tasiemca
  • rotawirusy i norowirusy
  • salmonelle
  • gronkowce złociste.

Jakie choroby są wywołane przez zarazki

Jeśli nie myjemy rąk lub robimy to zbyt rzadko, drobnoustroje namnażają się i wywołują tak zwane choroby brudnych rąk. Objawiają się one zatruciem żołądka czy przeziębieniem. Występują wymioty, biegunka, gorączka, a nawet wysypka. Niektóre choroby nie są groźne i same mijają. Jednak inne, jak wirusowe zapalenie wątroby typu A i typu E czy czerwonka bakteryjna, poważnie zagrażają naszemu zdrowiu i nie wolno ich lekceważyć.

Jeśli nie myjesz rąk, szkodzisz nie tylko sobie, ale i innym. Bo kiedy brudnymi rękami dotykasz wspólnych przedmiotów, takich jak klamki czy poręcze, zarazki rozprzestrzeniają się na innych. To samo dzieje się, gdy się z kimś witasz, podając mu rękę.

Jak unikać chorób brudnych rąk

Najlepszym sposobem uniknięcia chorób brudnych rąk jest przestrzeganie higieny, a zwłaszcza częste i staranne mycie rąk.

Do mycia rąk wystarczy użyć ciepłej wody i mydła. W ten sposób usuniesz ponad 90 proc. zanieczyszczeń ze skóry rąk.

Kiedy myć ręce

Jak najczęściej! Zawsze po:

  • powrocie do domu
  • korzystaniu z toalety lub zmienieniu dziecku pieluszki
  • kasłaniu lub kichaniu lub wydmuchiwaniu nosa
  • zabawie ze zwierzakiem lub sprzątaniu po nim
  • dotykaniu pieniędzy
  • wyjściu z placówki zdrowotnej lub apteki
  • korzystaniu z komunikacji
  • wyniesieniu śmieci
  • obróbce niegotowanego mięsa, ryb oraz jajek.

I zawsze przed:

  • dotykaniem produktów spożywczych
  • przygotowywaniem posiłku
  • jedzeniem lub karmieniem dziecka
  • zmianą soczewek kontaktowych lub dotykaniem oka z innego powodu.